P1250080-normal.jpgVälillä joku aina kysyy että mitä se 4H-toiminnanjohtaja oikein tekee päivät pitkät. Kesällä minut työssä nähneet kysyvät mitä teet talvisin ja päinvastoin. No minäpä vähän valaisen :) Tätä kirjottaessa on menossa syyskuun loppu ja vähän ikään kuin välikausi, viherpuolen työt ovat vielä tämän viikon (viikko 39) käynnissä ja ns. talvikauden hommat aloitettu. 4H tekee monipuolisesti  töitä lasten ja nuorten hyväksi. Lapsille on kerhoja, retkiä, tapahtumia.. Yritetään keksiä uusia juttuja ja olla ajan hermoilla. Nuorissa painotuksemme on nuorten kurssittamisessa ja työllistämisessä. Kerholaisista kasvaa nuoria, nuorista aikuisia. Yritetään olla omalta osaltamme antamassa eväitä elämään, jotta mahdollisimman moni löytäisi oman polkunsa, kasvaisi vastuulliseksi aikuiseksi.

Eletään syyskuun viimeistä viikkoa. Viheraluetöissä on ollut hiukan konerikkoja, jotka ovat vähän tällä viikolla juoksuttaneet. On vaihdettu remmejä ja viety huoltoon koneita. Kädet saa siis liattua tässäkin työssä – jos haluaa. Myös paikkoja pitää käydä tarkistamassa. Syyskuussa on vielä kaksi työntekijää töissä, jotka leikkaavat nurmikoita, siimaavat ja raivaavat paikkoja syyskuntoon. Viheraluetyöntekijöitä meillä on toukokuun alusta syyskuun loppuun, melkein siis puoli vuotta. Tiedän, että lokakuullekin tulee vielä muutama haravointikeikka. Yleisimmin työntekijät ovat töissä noin kuukauden, mutta tänä vuonna meillä on ollut useita, jotka ovat olleet töissä muutaman kuukauden putkeen. Yhteensä viheraluetöissä on tänä vuonna ollut 9 henkilöä. Yleensä lukumäärä on lähempänä 20, mutta tänä vuonna tosiaan usea oli pidemmän jakson. Alueita meillä on paljon, kaikkia alueita ei enää syyskuussa leikata eikä mitään joka viikko. Viheraluetyöt työllistävät yhden ”työnjohtajan” täysin kesän ajan.  Yhteensä kesän aikana meillä on työskennellyt 20 eri nuorta leikkikentillä, kahvioissa, uimakoulussa, leirillä ja viheraluetöissä

Kerhoissa saan aina välillä käydä, varsinkin silloin, kun toiminnanohjaaja on pois. Maanantaina oli Järvelän kerho ja Metsäsalapoliisit kerho. Jouduin ottamaan koirani mukaan päiväksi töihin kun tiesin, että tulee olemaan pitkä päivä. No ne onneksi viihtyvät erittäin hyvin autossa. Meillä oli siis pelastuskoirapäivä kerhoissa :D Lapset menivät piiloihin ja koira etsi heidät. Ja minä yritin parhaani mukaan selittää, miten koiraa on koulutettu ja koulutetaan (alle vuoden ikäinen koira vasta ja paaaaaljon on vielä opittavaa!) ja miten se etsii kadonneita ihmisiä. Koirani ovat lapsivarmoja, eli pitävät lapsista erityisesti. Ne on mukava ottaa mukaan kerhoihin ja tapahtumiin kun voi luottaa niihin. Pidän kyllä tärkeänä myös sitä, että toiminnanjohtajakin käy kerhoissa ja näkyy kentällä, käy kouluissa ja on tapahtumissa mukana.

Samaa pelastuskoira etsintäharjoitusta tehtiin myös metsäsalapoliisit kerhossa. Lapset olivat mielissään. Teimme myös retken kallioille ja siellä huomasimme, kuinka erilaisesta kaikki näyttää ylhäältä. Näimme kirkon tornin, horisontin, rakennusten kattoja.. Leikimme hiukan ja ihmettelimme kalliota ja kiviä. Kävimme Kalliopaviljongilla ja Kansantaiteen keskuksen ylätasanteella ja ihastelimme maisemia. Juteltiin siitä, että tutut paikat näyttävät hyvin erilaisilta erisuunnasta katsottuna. Kävimmepä vielä katsomassa ”vampyyriluolaakin” – siitä minulla ei ollutkaan tietoa mikä maanalainen rakennelma Paviljongin alla on.

Meillä myös oli tällä viikolla seudullinen yhteistyöpalaveri Halsuan, Vetelin, Perhon, Evijärven ja Lappajärven kanssa. Yhteistyöpalaverit ovat tärkeitä kanavia vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia sekä saada ja jakaa ideoita ja vinkkejä. Toiminnanjohtajan työtä tehdään monissa paikoissa kuitenkin yksin ja omalla vastuulla on paljon. Yhdistykset ympäri Suomea ovat hyvin erilaisia ja erikokoisia, toiset pyörivät pelkän toiminnanjohtajan voimin, toisissa on useita ihmisiä töissä. Meillä Kaustisella töissä on minun lisäkseni toiminnanohjaaja ja iltapäivätoiminnanohjaaja, molemmat määräaikaisia ja osa-aikaisia.

Iltapäivätoiminnan asiat ovat myös olleet työn alla. Meillä on yksi iltapäivätoiminnan toimipiste Puumalassa, jossa lapsia päivittäin keskimäärin 10-15. Iltapäivätoiminta on lakisääteistä kunnan toimintaa, jota järjestää Kaustisella 4H ja seurakunta. Järvelän iltapäivätoiminnan kunta hoitaa itse.

Muutama päivä on suunniteltu ja järjestelty Etsivän nuorisotyön kanssa tapahtumaa, joka liittyy valtakunnalliseen nuorisotyön viikkoon. Tapahtumia järjestettäessä tulee ottaa monia asioita huomioon; tiedotus, markkinointi, mahdolliset esiintyjät ja oheisohjelma, tilavaraukset, työtekijät, vakuutukset, luvat..

Lisäksi on tällä viikolla tehty muita paperihommia, kuten määrärahahakemus kunnalle, maksatuspyyntö Aluehallintovirastolle, laskutuksia, työsopimuksia, tutkailtu tuloskeskustelulomakkeita, mietitty työhyvinvointia ja työssäjaksamista.. Monenlaista.

Pidän työni monipuolisuudesta. Pidän siitä, että saan olla päivittäin ihmisten kanssa tekemisissä. Pidän siitä, että saan oppia uutta, saan liata käteni öljyyn, multaan. Pidän siitä, että voin lähteä tärkeäksi kokemiini tapahtumiin, pelata ja touhuta lasten kanssa, kehittää ja järjestää tapahtumia, tehdä yhteistyötä ja jakaa osaamistani, tehdä tärkeää työtä. Eihän tämä(kään) työ aina ole pelkkää iloista tekemistä. Vuoden aikana on tullut vastaan monia tilanteita, jolloin toivoo, että Joku Muu voisi ottaa vastaan ne negatiiviset palautteet, tehdä puolestani ikävät asiat, pahoittelisi tekemättömiä töitä, hoitaisi irtisanomiset. Semmoinen Joku Muu voisi myös siivota pöytäni :) Mutta ei voi valita, koko paketti on otettava, hyvät ja huonot asiat. Työssä kuin työssä.

Syksyllä vein muutamille iäkkäille yksityisille asiakkaille kukat. Siinä me sitten portailla seisottiin – molemmat kiitollisina – kyynel silmässä. Arvostus nuorten tekemää työtä kohtaan, kiitollisuus tehdystä työstä, arvostus asiakkaita kohtaan. Hyvä mielihän siitä totta kai jäi! Kokeilemisen arvoinen asia :)

Kiitos arvokkaasta työstä Nuoret, kiitos asiakkaat, kiitos vanhemmat, jotka kuskaatte lapsianne harrastuksiin, kiitos kerholaiset! Kiitos yhteistyökumppanit!


Hyvää nuorisotyön viikkoa!

-Kaija-

26.9.2014